Na22dd Fysik 2

Kursinformation
Lektionsplanering
Impuls lärobok
Impuls lösningsförslag
Lektionsmaterial
Placering
Spykens stöd

Poängjakten i fysiken innebär att jag ger 1 poäng för varje inkommen lösning av en utmaning. När ni kommit upp till 100 poäng bjuder jag på fika. Jag har överfört poängen från Fysik 1 och ni har nu 11 poäng.



Fredagen den 21 september 2024

L03 Kaströrelse
Du hittar den under uppgifterna i Classroom.



Torsdagen den 20 september 2024

Går det verkligen att räkna ut nedslagsplatsen för personen i filmen nedan?

På 1500-talet började man studera hur avfyrade projektiler rör sig. Detta ämnesområde kallas ballistik och nu är det dags att undersöka sambanden för kaströrelser. Film som visar en boll som faller rakt ner och en boll som skjuts ut åt sidan.

Grund
Läs sidorna 33–41 i Impuls 2 och arbeta med uppgifter enligt planeringen.
Vågrät kaströrelse Teori (Barker film 12:55)
Sned kaströrelse Teori (Barker film 14:34)
Vinkeln vid kaströrelse (Barker film 13:11)



Fredagen den 13 september 2024

Fysikexkursion till Tivoli fredagen den 13 september. 
All information om tivolibesöket finns samlad i denna mapp.



Torsdagen den 12 september 2024

Förberedelse inför morgondagens exkursion till Tivoli i Köpenhamn. Installera ett datainsamlingsprogram på din mobil. Om din mobil kör något av systemen Android eller iOS så rekommenderar jag appen Phyphox. Undersök vilka sensorer din telefon har och testa exempelvis att mäta acceleration och tryck.

L02 Tivoli
Dagens laboration hänger ihop med Tivolis attraktioner. Du hittar instruktioner till kursens andra laboration i Classroom. All information om tivolibesöket finns samlad i denna mapp.



Torsdagen den 5 september 2024

Bilden nedan visar föremål som skickats upp i bana kring jorden. De flesta föremålen är satelliter som inte längre används. Ditt uppdrag är att räkna ut var vi kan placera en ny satellit som ska användas för att skicka TV-signaler till paraboler på jorden. Satelliten ska också användas för kommunikation mellan avlägsna platser.

Uppgifter
  • Hur många jordradier från jordytan ska satelliten placeras och i vilken bana?
  • Hur ska användarna i Lund rikta in sina paraboler? Ange elevationsvinkel (vinkel mellan horisonten och satelliten).
  • Hur stor blir fördröjningen i samtalet om vi vill ringa mellan Lund och Sydafrika via satelliten?

Grund
Läs sidorna 27–31 i Impuls och arbeta med uppgifter enligt planeringen.



Fredagen den 30 augusti 2024

Hur stora g-krafter utsätts en pilot för vid en loop? Vad är en blackout och när kan man drabbas av en redout?

Vi går igenom Keplers lagar och förklarar varför kvoten mellan kvadraten på omloppstiden och kubiken på avståndet mellan planeten och solen är densamma för alla planeterna i vårt solsystem. Allt detta kan visas med Newtons gravitationslag och centripetalkraft.



Torsdagen den 29 augusti 2024

För att exempelvis en slägga ska går runt i en cirkel så behövs det en kraft inåt mitten. För släggans del kommer denna från linan som idrottaren håller i.


Grund
Läs sidorna 19–24 i Impuls och arbeta med uppgifter enligt planeringen.
Centripetalacceleration (Barker film 17:46)
Vågrät cirkelbana (Barker film 14:58)
Lodrät cirkelbana (Barker film 9:43)



Fredagen den 23 augusti 2024

L01 Moment
Dags för kursens första laboration. Du hittar den under uppgifterna i Classroom.



Torsdagen den 22 augusti 2024

Vi börjar med begreppet kraftmoment.



Inledning

Välkommen till Fysik 2. I denna kurs kommer vi bland annat att arbeta med kaströrelser, cirkulära rörelser, vågor, elektromagnetism och astrofysik. Kursen är schemalagd under ett år och den kommer att avslutas med ett provbanksprov i maj. Vi kommer att använda läroboken Impuls 2.

Länken Kursinformation innehåller Skolverkets kursplan och en sammanfattning av viktiga begrepp och kunskaper i kursen. Repetera gärna regelbundet med hjälp av dokumentet.

En preliminär lektionsplanering för hela kursen hittar du via länken Lektionsplanering. Planeringen uppdaterar jag efterhand.

På denna sida hittar du information om vad vi gör varje lektion. Om du inte kan komma på lektionen eller behöver arbeta mer med avsnittet som behandlades på lektionen så går du igenom materialet enligt lektionsplaneringen. Om du tycker att det är svårt att hänga med på lektionerna så bör du titta igenom materialet innan lektionen.

Under rubriken Utmaning finns det material för dig som behöver mer att arbeta med. Passa på att lära dig så mycket som möjligt under din gymnasietid! Man vet aldrig när kunskapen kan komma till nytta.

Dina provresultat hittar du i StudyBee.